Menu
×
Wybierz kategorię
Home Produkty Inspiracje Artykuły Ulubione Zaloguj się
Materiały budowlane

4 najczęstsze błędy podczas projektowania kuchni

To normalne. Tak się pogubić w tej kwestii projektowania kuchni. Bo jak tutaj spamiętać te wszystkie strefy, ważne zakamarki, wymagane odległości i ciągi komunikacyjne. Obserwując zmagania urządzających mieszkania zebraliśmy najczęstsze błędy podczas projektowania kuchni, aby nasi użytkownicy ich nie popełnili. Sprawdźcie koniecznie o czym zapominamy i co wpływa na to, że nasza oaza gotowania staje się niefunkcjonalna.

 

Zły podział na strefy w kuchni

 

Tutaj nie mamy żadnych nowości. W naszej kuchni musi znaleźć się 5 stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania/pieczenia. Mamy wymogi teraz pora wprowadzić je w życie. Tutaj często ponosi nas fantazja projektowania i nagle korzystając potem z naszych stref okazuje się, że na jakąś brakuje nam miejsca lub jest w złym punkcie. Klucz w tym, aby jest ustawić we właściwej kolejności, co skraca nasz czas pracy podczas codziennego gotowania, przez co jednocześnie pomaga w sprawnym przygotowaniu posiłków.

 

Za mały blat roboczy w kuchni

 

Choćbyśmy jedli tylko na mieście lub u rodziny to i tak są pewne minima. Nawet przy krojeniu cebuli i przygotowywaniu sałatki. Po prostu potrzebujemy mieć odrobinę miejsca na to, aby rozgościć się ze swoimi akcesoriami i łokciami. Każdy blat roboczy powinien mieć co najmniej 90 cm, a optymalnie jest, gdy mamy przeznaczonego na niego 120 cm. Oczywiście jego miejsca jest między zlewem a płytą kuchenną. Nie zapominajmy o tym, gdyż potem każdego dnia będziemy zmagać się z tym problemem.

 

Zmywarka i szuflady w złych odległościach

 

Umiejscowienie zmywarki tuż obok zlewu nie jest nowością, gdy w innym przypadku możemy sobie bardzo pochlapać podłogę. Dodatkowo zbyt duża odległość od zmywarki do szuflad na czyste naczynia także nie wprawi nas w zachwyt. Dlatego też, zmywarka oraz zlew muszą być zaprojektowane w jednej linii, a dokładniej na jednej ścianie lub w obrębie wyspy. Szybko w ten sposób opłukamy talerze i pozbędziemy się resztek jedzenia. Gdy szuflady znajdą się w bliskiej odległości od zmywarki wtedy zwiększymy ergonomię naszej kuchni.

 

Wyspa za blisko szafek

 

Kiedyś wyspy w kuchni oglądaliśmy tylko w serialach i filmach. Dzisiaj jest to coraz bardziej popularne rozwiązanie. Taka wyspa świetnie połączy nam salon z kuchnią, nawet możemy znaleźć na nią miejsce, gdy mieszkamy w bloku. Jednak tutaj nie możemy też przesadzać i zadbać o to, by było na nią odpowiednio dużo miejsca. Jeżeli zależy nam na wyspie to musimy zachować tak zwany komfort pracy na przynajmniej dwóch osób. Wyspa taka powinna być oddalona co najmniej 120 cm od szafek znajdujących się w drugim rzędzie. Jest to bardzo ważne szczególnie wtedy, gdy zmywarka i szuflady z naczyniami są naprzeciwko siebie.

 

Niby oczywiste sprawy, jednak to przecież podstawy, o których łatwo zapomnieć w natłoku spraw na głowie. Niech te cztery gafy nie dotyczą żadnej kuchni, gdyż potem i krojenie chleba o poranku staje się uciążliwe.

Zobacz także...
  • Zapisz się do Newslettera

    Zapisujac się do newslettera Adare otrzymujesz dostęp do informacji o naszych nowościach, bestsellerach i wyprzedażach

    Zapisz się do newslettera

    Social media:
    © 2018 Adare all rights reserved